Menu Sluiten

Wilde Siberische Chaga

De chaga paddenstoel behoort tot de paddenstoelsoorten die over het hoogste aantal antioxidanten beschikt. Hiermee is het een uitstekende bestrijder van vrije radicalen. Al voor eeuwen wordt de chaga gebruikt als een traditioneel medicijn in Scandinavië, voornamelijk om het immuunsysteem te boosten en voor de algemene gezondheid. Chaga is laag in calorieën, rijk aan vezels en gevuld met antioxidanten. Chaga heeft waarschijnlijk de hoogste ORAC waarde van alle plantaardige voeding in de wereld .

De chaga zwam mag absoluut worden beschouwd als een zeer hoogwaardig superfood. Het stelt ons in staat om ons lichaam optimaal te voeden met krachtige mineralen. Chaga is namelijk een medicinale paddestoel met meer dan 215 fytonutriënten en glyconutriënten, waaronder: Betulinezuur, Tripeptiden en ook Polysacchariden zoals Beta-Glucanen. Onder de Glyconutriënten van de chaga-zwam vallen bijvoorbeeld Lanterol-type Triterpenen. Ook bevat het Sterolen, Saponine (glycosiden), Inotodiolen, Trametenolzuur en Melanine.

Chaga is rijk aan aminozuren, voedingsvezels, geïoniseerde sporenmineralen (koper, selenium, zink, magnesium en ijzer), geïoniseerde essentiële mineralen (kalium, calcium, chloride, natrium en fosfor), vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), vitamine K en Vitamine D2 (ergosterol) dat niet voorkomt in groenten.

Chaga paddenstoelen bevatten een scala aan gunstige, actieve ingrediënten. Een aantal van de belangrijkste ingrediënten zijn polysachariden, antioxidanten, betulinezuur, fytosterolen en melanine. Verder bevat Chaga plantaardige steroïden, zoals lanosterol en inotodiol. Al deze actieve ingrediënten hebben afzonderlijk gezien een specifieke werking, maar samen zijn ze sterker en dragen ze allemaal bij aan het stimuleren van je immuunsysteem. De zwam kan daarom bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van ontstekingen en infecties.

De Chaga mushroom is een heel breed inzetbare paddenstoel. Je kunt de Chaga mushroom met name inzetten voor: 

  • Anti-aging
  • Immuun- en weerstand booster
  • Detox 
  • Balanceren van de hormoonspiegel 
  • Antibacteriële en antischimmel werking 
  • Versterkt het lichaam
  • Antioxidant 

Bereiding:


Voor een mok Chaga extract kook je voldoende water. Je neemt je mok en die vul je voor circa 1/5
deel met koud water. Wanneer het water kookt gooi je dit in je mok erbij. Je neemt een theelepel
met zoveel Chaga dat er een klein kopje op zit (circa 1 gram). Je roert met het liefst een houten lepel
een kolkje in de mok en je strooit dan langzaam de Chaga erbij en roert nog een beetje na. De Chaga
zal oplossen en de mok met Chaga extract is gereed voor consumptie.
De reden dat er wat koud water in de mok moet is dat als je dit met alleen kokend water doet er
werkzame stoffen kapot gaan. Water van circa 80 graden geeft dit probleem niet.

Leestip: “Chaga, King of the medicinal mushrooms” door David Wolfe

Gerelateerde berichten